Charakterystyka stref:
STREFA BEZTLENOWA KWASOMLEKOWA - energia wytwarzana jest bez udziału tlenu, ATP odbudowywane jest z glikogenu, występuje wysokie wytwarzanie kwasu mlekowego (od 8 do 15 mmol/l osocza krwi). Zawodnik może pracować w tej strefie kilka minut, najnowsze badania, które widziałem pokazały, że zawodnik podczas meczu będąc na parkiecie przebywa w tej strefie większość czasu. Najlepszym przykładem wysiłku beztlenowego kwasomelkowego z innej dyscypliny jest bieg na 400 m lub 800 m.
STREFA TLENOWO- BEZTLENOWA - energia wytwarzana jeszcze przy udziale tlenu, ATP odbudowywane z glikogenu i glukozy, wytwarzanie kwasu mlekowego jest średnie do 4 mmol/l. Zawodnik może przebywać tej strefie kilkadziesiąt minut. Jest to najkorzystniejsza strefa do kształtowania wytrzymałości tlenowej. Inne dyscypliny: bieg na 5 km.
STREFA TLENOWA - energia wytwarzana przy dużym udziale tlenu, ATP odbudowywane głównie z tłuszczy, kwas mlekowy na poziomie 2-3 mmol. Zawodnicy biegający maraton spędzają w tej strefie najwięcej czasu.
STREFA REGENERACYJNA - praca w tej strefie regeneruje organizm, obniża poziom kwasu mlekowego we krwi.
Istnieje również:
STREFA BEZTLENOWA NIEKWSOMLEKOWA - strefa typowo szybkościowa, wysiłki kilkusekundowe, niski poziom kwasu mlekowego oraz niski poziom tętna, typowy przykład dyscypliny: bieg na 100m.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz